Gedicht - Johnny de Selfkicker aangenaam
Naam: Stanislaus Jaworski
Leeftijd: 70

Aantal gedichten: 1196

Toon alle gedichten

Gedicht waarderen

Aantal waarderingen: 1

Johnny de Selfkicker aangenaam

455 maal gelezen 

Mijn bundels van hem kwijtgespeeld
het eeuwige verhuizen of uitgeleend

 

De herinnering blijft aan zijn woorden
getuigen van zwart/wit beelden op de tv

 

Hoe hij op een podium stond, na een wat
wankele stoel te hebben bestegen

Daar het evenwicht der woorden
en de harmonie der sferen zocht


Geplaatst op: 29 januari 2018 - 10:21Stanislaus Jaworski

Johnny van Doorn (Beekbergen12 november 1944 – Amsterdam26 januari 1991), alias Johnny the Selfkicker, was een Nederlandse schrijverdichter en voordrachtskunstenaar. 

Hij stond bekend om zijn "oerdicht"; een gedicht terugbrengend naar de oorsprong, namelijk harde geluiden die geenszins meer op woorden lijken. Johnny van Doorn, ook optredend onder de pseudoniemen Electric Jesus, Meester van de Chaos en Electric Goebbels, werd nationaal bekend na een door Simon Vinkenoog georganiseerde poëzieavond in Carré in 1966.

Johnny van Doorn was niet erg populair in zijn tijd; hij choqueerde door zijn manier van voordragen. Hij leek tijdens zijn voordrachten — onder invloed van alcohol en drugs — in een volslagen extase te geraken. In zijn gedichten kwam het overmatig druggebruik regelmatig aan de orde. Mede door zijn "reputatie" als druggebruiker en zijn nieuwe ideeën in de kunst werd hij zowel gehaat als geliefd.

Johnny van Doornplein, Arnhem.

Hij speelde met Cherry Duyns en Armando in het VPRO-programma Herenleed. Naar hem is de Johnny van Doornprijsvoor de gesproken letteren genoemd. Deze prijs wordt tweejaarlijks toegekend door de organisatie van het literatuurfestival Wintertuin in Arnhem en Nijmegen. Een gedeelte van het Velperplein, de z.g. Stille Hoek waar een filiaal van het warenhuis Vroom & Dreesmann was gevestigd, en vlakbij cultuurtempel Musis Sacrum, is jaren geleden reeds omgedoopt in Johnny van Doornplein, vooral omdat hij tijdens zijn wildste jaren juist uit deze V&D keer op keer, badend in het zweet en volledig in katzwijm door daartoe altijd speciaal op sleeptouw genomen vrienden moest worden weggedragen, nadat hij er te midden van het verblufte winkelpubliek in zijn typische Selfkicker-stijl, luid articulerend en woest gebarend, zijn effectiefste pennenvruchten had uitgekreten, steeds precies tot aan het punt dat het hem letterlijk de adem benam en hij, bij wijze van een finaal special effect al reutelend en als een vis naar lucht happend ineen zeeg.


Reactie plaatsen

U moet inloggen voordat uw een reactie kunt plaatsen